Meddelande till föreningar inom distriktet från styrelsen:

Glöm inte att anmäla deltagare som vill hjälpa till på familjedagen

 

Glöm inte att anmäla ombuden till årsmötet

Skara Filatelistförening och dess ungdomsklubb Skara Frimärksungdom kommer nästa år åter att arrangera en ungdomsutställning, Skarung 18.

Även 2018 blir den i Åbomska Galleriet i Gamla bibliotekshuset, granne med Domkyrkan.

 

Vi räknar med 50–70 ramar, säger Gösta Karlsson, som håller i trådarna.

 

Skarung 18 invigs fredagen den 27 april och pågår över helgen till den 1 maj. På lördagen den 28 april arrangerar Skara en handlarmässa.

 

Vi hoppas dessutom kunna komplettera evenemanget med en konstutställning. Vi har bjudit in gravören och konstnären Lars Sjööblom, som vi hoppas kommer att ställa ut i konsthallen.

 

Jury på Skarung: Bengt Bengtsson (ordförande), Bertil Eriksson

 

Reglemente hämtas här

 

Anmälningsblankett hämtas här

 

 

Katu i runor i poststämpel

 

Varnhem, beläget mellan Skara och Skövde, har blivit ett besöksmål utöver det vanliga. Den vackra och välkända klosterkyrkan lockar varje år många besökare. Men förra året ökade besöksantalet dramatiskt i Varnhem.

 

Anledningen var Kata gård – ett nytt begrepp för historieintresserade besökare. Runt 75 000 personer åkte för att se den överbyggnad, som gjorts över vad man kallar för Sveriges äldsta rum. Det är en kyrkoruin på en kulle, ett par hundra meter från klosterkyrkan.

 

När delar av kullen nu grävts ut fann man den kyrkoruin, som gett kullen dess namn. Det är en gårdskyrka, omgiven av tusentals kristna gravar.  Man bedömer att kyrkan byggdes i trä redan på 900-talet, och att den senare på 1000-talet ersattes med en stenkyrka. Själva klosteranläggningen tillkom på 1160-talet.

 

Bland alla gravar finns en med runristning på locket. Kättil gjorde denna sten efter Kata sin hustru, Torgils syster. På fornnordiska står det Katu, vilket med dagens språk blir Kata. Den vackra stenen har ett stort ristat kors. Därmed kan man säga att Kata var kristen under sen vikingatid. Kata dog omkring år 1 040 och var då cirka 35 år gammal.

 

Gravstenen finns att beskåda i en utställning på Kata gård.

 

Ordet KATU är nu motivet i den minnespoststämpel som Postnord beviljat till invigningen av utställningen Skarung 18 i Skara den 27 april.

 

Klubben Skara Frimärksungdom har tagit fram ett minneskort, som kan beställas genom Gösta Karlsson, Tullportagatan 1, 532 30 Skara. Det kostar 20 kronor.

 

Skarung 2018

© SVERIGES FRIMÄRKSUNGDOM VÄSTRA GÖTALAND  |  WEBB AV DIN GRAFIKER